Romanii au inceput si ei sa se indrepte, din ce in ce mai des, catre turismul recreational, de tipul iesirilor cu rulota sau autorulota (denumit si rulotism), in detrimentul celui obisnuit. Acest tip de turism recreational, ia amploare pe zi ce trece, datorita libertatii pe care o ofera, a senzatiilor si clipelor minunate, care deja au devenit principalele criterii pentru aceasta alegere. Fie ca vrei sa inchiriezi, fie ca vrei sa cumperi, o autorulota iti va da libertatea sa fii unde si cat iti doresti, sa iti organizezi timpul si concediul dupa bunul plac, pentru ca singurul ”stres” pe care l-ai avea, ar fi sa nu te hotarasti spre ce destinatie sa pleci.

In functie de bugetul tau, poti opta pentru inchiriere, pentru achizitionare cu plata integrala sau prin credit de la firmele care au de vanzare autorulote noi sau pentru achizitionare la mana a doua.

Daca hotararea ta este sa iti achizitionezi un astfel de vehicul, inainte sa contactezi o firma care are autorulote de vanzare, trebuie sa ai bine stabilite cateva aspecte:

Bugetul.Trebuie sa fii convins ca o autorulota poate porni de la sume modice pentru cele achizitionate second hand si pot ajunge pana la 100.000 EURO pentru cele de lux. Nu este o varianta foarte ieftina de deplasare, dar toata investitia poate fi amortizata in timp.

In site-urile de anunturi on line, vei gasi foarte multe oferte de autorulote de vanzare second hand. Intr-adevar, majoritatea cumparatorilor va apela la aceasta varianta, datorita preturilor mici. Insa, este de la sine inteles ca, atentia la detalii va trebui sa fie sporita, pentru ca un pret mic nu garanteaza calitatea.

Specialistii recomanda sa fii atent in primul rand la fisurile din caroserie si la infiltratii. Daca vezi ca miroase a mucegai sau daca podeaua de la bucatarie si baie este moale, atunci vei stii cu siguranta ca s-au produs infiltratii. Deschide toate modulele suspendate existente in autorulota pentru a vedea acest lucru. Verifica de asemenea, toate instalatiile din interior, de la cele electrice la cele sanitare, precum si sistemul de alimentare cu gaz si sistemul de racire, care este foarte greu de reparat, iar deseori nu se mai poate repara deloc. Acorda atentie si functionalitatii toaletei, aerului conditionat si de ce nu, mobilierului.

Daca optezi pentru autorulote de vanzare noi, vei gasi firme, care te pot ajuta sa achizitionezi vehiculul visat. Ca persoana fizica, esti sfatuit de specialisti sa o cumperi direct din strainatate, pentru a evita comisioanele si taxele, pretul fiind mult mai rezonabil.

Modelul. Alege modelul de autorulota in functie de urmatoarele criterii:

-daca ai permis numai categoria B, masa maxima admisa este pana in 3,5t;

-tipul autorulotei ( alkoven-cea cu pat sus deasupra postului de condus; semiintegrata-cea cu cabina ca o dubita;integrata- cea cu spatiu deschis ca un autobuz; campervan- cea ca o dubita modificata);
-lungimea maxima cu care te simti confortabil;

-cate persoane vor circula in mers;
-cate persoane vor dormi;
-tipul paturilor;
-dotarile minime;

verificarea disponibilitatii autorulotei in Germania, pentru rezervarea careia vei achita un avans minim.

            –Modul de achizitie.  Firma care are de vanzare autorulote, Xgoautorulote, iti propune modalitatea de achizitie fie direct de la ea, cu plata integrala sau achizitie in leasing sau credit, fie prin achizitie directa din Germania pentru firmele platitoare de TVA.